XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Klassisk kjøkken med profil i dus grønnfarge.Klassisk kjøkken med profil i dus grønnfarge.
Klassisk kjøkken med profil i dus grønnfarge.Klassisk kjøkken med profil i dus grønnfarge.

Inspirasjon: Klassiske kjøkken

Det koster å renovere kjøkken, så gå for en klassisk kjøkkeninnredning med tradisjonelle og tidløse detaljer som aldri går av moten.

– Den klassiske stilen er tilbake på kjøkkenet, men i et moderne og mer stilrent design enn tidligere. I urolige tider søker vi tilbake til noe velkjent. Vi ønsker mer historie og struktur i stedet for de glatte, minimalistiske overflatene, sier marketingdirektør Helle Fyllgraf hos JKE Design.

Tidløst, romantisk og nostalgisk, alle ord som kan beskrive både et landlig og et klassisk kjøkken. Der et klassisk kjøkken er velbalansert i farge- og materialvalg, fremstår et landlig kjøkken gjerne enda varmere og med tradisjonelle detaljer og løsninger.

– Kjennetegnene ved de mer klassiske kjøkkenene er typiske tynne, enkle rammer eller dører med profil, forteller Helle.

Felles for de to er at de gjerne har gammeldags sjarm og materialer som heltre, porselen og skapdører med glass.

– Det er en stil som aldri går av moten. Et klassisk kjøkken har også gjerne taggelister og bred sokkellist, sier Stine Pjaaten hos kjøkkenleverandøren Sigdal.

Se også: Inspirasjon til moderne kjøkken

Se også: Inspirasjon til blått kjøkken og andre fine farger til kjøkkenet

Se også: Slik planlegger du et hyttekjøkken

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Scala klassisk kjøkken fra Sigdal i varm hvitfarge.Scala klassisk kjøkken fra Sigdal i varm hvitfarge.
Porselensvask montert direkte på kjøkkenskap i landlig kjøkken.Porselensvask montert direkte på kjøkkenskap i landlig kjøkken.
Klassisk beige kjøkken med vitrinefronter på overskap.Klassisk beige kjøkken med vitrinefronter på overskap.

Bilder over: Få riktig uttrykk med klassiske detaljer som fronter med speil, porselensvask montert direkte på kjøkkebenk og fargevalg. Foto: Sigdal, Nibu & JKE Design

Et klassisk kjøkken

Et klassisk kjøkken består av tidløse valg og detaljer som tåler tidens tann. Beige, grått eller hvitt er alle typiske farger på et klassisk kjøkken, men dypere farger i en dempet kulør er også gode valg til et klassisk uttrykk.

Klassisk kjøkkeninnredning

Du kan gjøre mye med fargevalg og enkelte detaljer, men for å få det klassiske uttrykket rett er det kjøkkeninnredningen som har størst påvirkning på sluttresultatet.

Et klassisk kjøkken har godt med skapplass, og gjerne overskap med vitrinedører med sprosser. Resten av kjøkkeninnredningen skal gjerne ha fronter med såkalte speil. En flott porselensvask med montering direkte på kjøkkenskap (i stedet for i benkeplaten) gir et svært klassisk uttrykk, gjerne kombinert med en benkeplate i heltre.

Ønsker du å sette ditt personlige preg på et klassisk kjøkken kan du mikse og matche tradisjonelle designuttrykk med moderne løsninger og trender.

Landlig kjøkken i lys gråtone i modellen Scala fra SigdalLandlig kjøkken i lys gråtone i modellen Scala fra Sigdal
Landlig kjøkken i dus grønn og mørkebrunt.Landlig kjøkken i dus grønn og mørkebrunt.

Bilder over: Her ser du Scala Inframe og Herregaard Inframe, begge er kjøkken fra Sigdal Foto: Sigdal

Landlig kjøkken

Selv om klassisk og landlig kjøkken går hånd i hånd med dører med profil, porselensvask og benkeplatevalg, er det detaljene som utgjør forskjellen mellom de to. Praktisk og nostalgisk er ordene du skal bygge kjøkkenet rundt.

Et landlig kjøkken har gjerne tradisjonelle detaljer som tallerkenhylle og listverk med knotter langs veggen. Det skal være åpne hyller i stedet for overskap, og gjerne åpne hyller i hjørnet av kjøkkenøya. Typiske håndtak på skap og skuffer er klassiske knotter i porselen, tradisjonell messing eller stål.

Landlige kjøkken er gjerne malt i myke beige- og hvittoner eller duse grønnfarger. I et mer moderne, landlig kjøkken, som for eksempel i et sommerhus, er både blått og gult mye brukt.

Grønt kjøkken med kjøkkenøy med åpne hyller.

Bilde: En kjøkkenøy med åpne hyller gir et luftig kjøkken. Foto: Drømmekjøkkenet

God plass er viktig i et landlig kjøkken, og kjøkkenøy eller avlastningsbord hører med. Du skal ha store arbeidsflater til å lage mat og nok rom til oppbevaring av dekketøy, gjerne i et frittstående vitrineskap. Kjøkkenleverandørene har også dører med sprosser og glass for å integrere vitrineskap i kjøkkeninnredningen. I tillegg vil et spiskammers til matvarer og velvalgte loppefunn fullføre stilen.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

Kjøkkenventilator i samme farge som det landlige kjøkkenet.Kjøkkenventilator i samme farge som det landlige kjøkkenet.
Klassisk kjøkken med integrerte hvitevarer og vitrineskap.Klassisk kjøkken med integrerte hvitevarer og vitrineskap.
Klassisk porselensvask i lysegrønt landlig kjøkken.Klassisk porselensvask i lysegrønt landlig kjøkken.

Bilder over: Integrerte hvitevarer eller hvitevarer i samme farge som kjøkkenet passer godt i klassiske og landlige kjøkken. Krom er et godt valg på detaljer som blandebatteri og håndtak. Foto: RørosHetta, Sigdal & Nibu

Hvitevarer til klassisk kjøkken

Å finne hvitevarer som matcher stilen du ønsker kan være utfordrende. Til et klassisk eller landlig kjøkken vil integrerte hvitevarer være et godt valg.

Les også: 7 stilige funksjoner til kjøkkenet

Da får du den samme gjennomførte stilen med like fronter som på resten av kjøkkenet, og du slipper å tenke på flere farge- og materialkombinasjoner.

Det samme gjelder valg av ventilator. Gå for en integrert ventilator til overskap som forsvinner sømløst i interiøret, eller en fin kjøkkenhette i samme farge som kjøkkenet eller veggen.

Les også: Velg riktig ventilator til kjøkkenet

For å fullføre detaljene i kjøkkenet kan det passe godt inn med kjøkkenarmatur i krom eller gull.

Les også: Smarte løsninger i våtsonen

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.