XL-BYGG logoXL-BYGG logo
bygge terrassebygge terrasse
bygge terrassebygge terrasse

Nå kan du bygge terrasse uten å søke: Dette er reglene

Kan du bygge terrasse uten å søke? Det enkle svaret er ja, men det er noen byggeregler du må forholde deg til før du kan gå i gang med prosessen.

Nå er det lettere for deg å bygge terrasser og mindre tilbygg uten å søke om byggetillatelse, etter lettelser i plan- og bygningsloven de siste årene. Godt for deg, og godt for lommeboka.

Likevel er det en håndfull byggeregler for terrassen du må tenke over før du tar verktøykassa fatt. For hvor stor terrasse kan du egentlig bygge?

Hos XL-BYGG står våre hyggelige eksperter klare for å bistå med gode tips og råd dersom du tar turen innom byggevarehuset. Vi kan hjelpe deg med å holde terrassen innenfor regelverket, samtidig som du likevel få utnyttet uteplassen din.

Fugleperspektiv av terrasse i termofuru sammenhengende med skiferstein og levegg i spiler.Fugleperspektiv av terrasse i termofuru sammenhengende med skiferstein og levegg i spiler.
Stor terrasse i tilknytning til bygning.Stor terrasse i tilknytning til bygning.

Bilde: Hvor stor terrasse man kan bygge uten å søke avhenger av regler i kommunen og begrensninger for eiendommen. Foto: Moelven & Talgø

Hvor stor terrasse kan man bygge uten å søke?

Skal du bygge terrasse er det viktig å ikke bygge større enn det som er tillatt på eiendommen. Alle regulerte eiendommer har begrensinger for hvor stort og hvor mye du kan bygge.

Det er også ulike regler for terrasser som er lavere eller høyere enn 0,5 meter over bakken.

Om hele terrassen blir lavere enn 0,5 meter kan du bygge uten å søke, så lenge kommunens regelverk og planene og bestemmelsene for eiendommen ikke setter begrensninger. Den kan også plasseres helt inntil nabogrensen.

Nye byggeregler 2021

I 2021 kom det nye byggeregler for å bygge terrasse uten å søke. Kort oppsummert må terrassen være forbundet med en bygning, den må ligge minst én meter fra nabogrensen og ikke stikke lenger enn fire meter ut fra fasaden.

Skal du ha rekkverk på terrassen kan det være på inntil 1,2 meter.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Mann som driller inn skruer i terrasse.Mann som driller inn skruer i terrasse.
Brun terrasse i tilknytning til bygning bygget etter nye byggeregler 2021.Brun terrasse i tilknytning til bygning bygget etter nye byggeregler 2021.
Mann som bygger terrasse med skjulte skruer.Mann som bygger terrasse med skjulte skruer.

Bilder over: Bygg terrasse med skjulte skruer når du bygger terrasse for å unngå skruehull i toppen av terrassebordene. Foto: ESSVE & Hasås

Slik bygger du terrasse uten å søke

1. Ikke bygg høyere enn 1 meter

Skal du bygge terrasse inntil boligen, kan den være opptil 1 meter høy fra eksisterende terreng. Den kan ikke være mer enn 4 meter ut fra byggets yttervegg. Vil du ha rekkverk, kan du bygge det inntil 1,2 meter høyt. Lyst på tak eller overbygg på terrassen? Da må du søke byggetillatelse.

2. Ta en prat med naboen

Når du skal bygge må du passe på å følge alle krav til avstand og byggegrenser. Du kan ikke bygge helt inntil nabogrensen, avstanden må være minst 1 meter. Oftest må du uansett ha større avstand på grunn av andre byggegrenser eller avgrensninger. Og selv om du har lov til å bygge, kan det uansett være lurt å ta en prat med naboen for å unngå nabokrangler.

3. Sjekk utnyttelsesgraden på tomten

Hvor stort og hvor mye du har lov å bygge, avgjøres av tillatt utnyttelsesgrad. Dette oppgis oftest i bebygd areal (BYA), bruksareal (BRA) eller tomteutnyttelsen (TU), og varierer fra eiendom til eiendom. For å vite hvor mye plass du har igjen å bygge på, må du regne ut hvor mye plass de eksisterende bygningene opptar.

4. Sjekk reguleringsplaner og byggeregler for din kommune

Kommunens reguleringsplaner kan være strengere enn de nasjonale, til tross for lettelsene i plan- og bygningsloven. De lokale reguleringsplanene i din kommune trumfer de nasjonale retningslinjene. Det gjelder all byggeaktivitet. Les deg godt opp på hva som gjelder for deg. Er du usikker, skader det ikke å ta en telefon til kommunen.

5. Husk å melde fra om det du har bygd

Når du melder fra om tilbygg eller frittliggende bygg på eiendommen din, oppdaterer kommunen kart- og matrikkeldata. Dette må du gjøre innen fire uker etter at du er ferdig med å bygge. Du vil få dokumentasjon på at det du har bygget er unntatt søknadsplikt eller ikke. Dette kommer godt med om du for eksempel skal selge boligen din.

Visste du at XL-BYGG har et konsept som heter Klappet & Klart?

Enten det er små eller store prosjekter du skal i gang med, kan du ved kjøp av varer fra XL-BYGG få tilbud om å få jobben gjort Klappet & Klart! Vi samarbeider med dyktige håndverkere du kan stole på, har materialer av høy kvalitet og sørger for transport hjem til deg. Enklere og tryggere blir det ikke.

Terrasse med rekkverk som ifølge de nye byggereglene 2021 kan være inntil 1,2 meter høy.Terrasse med rekkverk som ifølge de nye byggereglene 2021 kan være inntil 1,2 meter høy.
Om hele terrassen er lavere enn 0,5 meter kan du bygge terrasse uten å søke.Om hele terrassen er lavere enn 0,5 meter kan du bygge terrasse uten å søke.

Bilder over: Er hele terrassen lavere enn 0,5 meter kan du bygge terrasse uten å søke. Rekkverk kan være inntil 1,2 meter høyt. Foto: Talgø MøreRoyal

Ofte stilte spørsmål:

Hvor høy kan terrassen være uten å søke?

En terrasse kan ikke være mer enn 1 meter høy fra eksisterende terreng. Den kan ikke være mer enn 4 meter ut fra byggets yttervegger.

Kan jeg utvide terrassen uten å søke?

Ja, det kan du, så lenge du forholder deg til plan- og bygningsloven, lokale reguleringsplaner, og bygger innenfor det som er tillatt på din eiendom.

Når må man søke om å bygge terrasse?

Du må søke om å bygge terrasse om den er høyere enn 1 meter over det planerte terrengets gjennomsnittsnivå. Det må du også om du vil ha terrassen mer enn 4 meter fra husets yttervegg, om den er for nær byggegrenser og om du ønsker å ha overbygg.

Er overbygd terrasse søknadspliktig?

Ja, om du skal ha overbygg eller tak på terrassen din, må du søke om dette. Du kan lese mer om overbygget terrasse her.

Er terrasse bebygd areal?

Alle konstruksjoner og bygningsdeler som ligger høyere enn 0,5 meter over bakken, skal regnes med i bebygd areal. Om du bygger en terrasse som er unntatt søknadsplikt, regnes det som er over 0,5 meter fra gjennomsnittsnivået av terreng med i eiendommens bebygde areal (BYA).

Må jeg søke om å bygge hagestue eller pergola?

Du kan bygge hagestue eller pergola uten å søke dersom den er inntil 15 kvadratmeter stor og under fem meter i høyde. Husk at alt som bygges over 0,5 meter fra gjennomsnittsnivået i terrenget regnes med i BYA.

Les også: Slik bygger du pergola

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!