XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Kjøkken med høyskapsvegg med dampovn og kombiovn.Kjøkken med høyskapsvegg med dampovn og kombiovn.
Kjøkken med høyskapsvegg med dampovn og kombiovn.Kjøkken med høyskapsvegg med dampovn og kombiovn.

Glad i å lage mat? Her er 7 stilige funksjoner til kjøkkenet

Drømmer du om en NEFF stekeovn med Slide&Hide, er du usikker på hva som er fordelene med dampovn, eller lurer du på hva en smart oppvaskmaskin gjør? Se vår guide her!

1. Fordeler med dampovn

Med en dampovn eller kombidampovn blir det lettere å lykkes med matlagingen. Når du lager mat med damp, får du en mer skånsom tilberedning som bevarer flere av næringsstoffene i maten. Sunnere matlaging, med andre ord!

En dampovn eller stekeovn med dampfunksjon egner seg derfor også veldig godt til oppvarming av middagsrester. Ved å kombinere damp og varmluft, varmer du opp maten på nytt uten at den blir tørr og kjedelig.

Enten du liker å bake brød eller steke kjøtt, vil dampfunksjonen sørge for at både brød og biff blir gyllen og sprø på utsiden, og saftig og smakfull på innsiden.

Svart kjøkken med høyskapsvegg med dampovn og kombiovn.

Bilde: Sjekk ut AEG SteamPro innebygget ovn. Foto: AEG

2. NEFF stekeovn med Slide&Hide

Ønsker du premium kvalitet, bør du velge NEFF hvitevarer på kjøkkenet. Europas eldste hvitevareprodusent kjennetegnes av sine produkter i minimalistisk design og med banebrytende funksjoner.

Allerede for 20 år siden lanserte NEFF stekeovner med Slide&Hide-funksjon: Ovnsdøren som forsvinner inn under ovnen når du åpner den. Det gjør det lettere å komme til maten uten å brenne seg, og du har god arbeidsplass på kjøkkenet uavhengig av om ovnsdøren er åpen.

Les også: Fire smarte løsninger for ditt drømmekjøkken

Funksjonen er standard på alle stekeovner i full størrelse.

Kjøkken i treverk med NEFF Slide&Hide ovn.Kjøkken i treverk med NEFF Slide&Hide ovn.
Kjøkken i svart treverk med høyskapsvegg med stekeovn med mikro.Kjøkken i svart treverk med høyskapsvegg med stekeovn med mikro.

Bilder over: NEFF Slide&Hide har ovnsdør som forsvinner inn under ovnen når du åpner den. Designet er en nyhet som kommer i oktober. AEG CombiQuick er stekeovn med integrert mikrobølgeovn. Foto: NEFF & AEG

3. Stekeovn med mikro

Tiden for da mikrobølgeovnen tok opp plass på kjøkkenbenken er forbi. Velger du en dampovn, vil også en mikro i de fleste tilfeller bli overflødig.

Dersom du likevel ønsker å beholde muligheten til å varme opp ferdigretter eller annen mikrobølgevennlig mat, kan du investere i en stekeovn med mikro. Du får også kombiovner som både har steke-, damp- og mikrofunksjon.

Les også: Åpen kjøkkenløsning? Slik kan det løses!

Mange matglade hjemmekokker drømmer om to stekeovner den dagen kjøkkenet skal fornyes. Velger du en vanlig stekeovn og en kombiovn kan du få alt i ett – så er både hverdager med kjappe middagsløsninger og gourmet-kvelder med sous vide i boks.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

4. På nett med Home Connect

Du trenger ikke ha et smarthus for å få fullt utbytte av kule funksjoner på kjøkkenet, du kommer langt med et trådløst nettverk.

Med Home Connect-appen kan du både snakke til, overvåke og styre hvitevarer som stekeovn, koketopp, ventilator, kjøleskap og kaffemaskin. Lag en liste over kaffetyper som skal brygges når du har gjester, la oppvaskmaskinen minne deg på å kjøpe nye oppvasktabletter og la kjøkkenviften skru seg på automatisk når den kjenner at noe tilberedes på platetoppen.

Les også: Inspirasjon til moderne kjøkken

Både NEFF og Siemens har et stort utvalg produkter som kan kobles til Home Connect. Electrolux har appen My Electrolux Kitchen som lar deg styre og overvåke hvitevarene, og kan brukes sammen med Google Assistant stemmestyring.

5. Smart oppvaskmaskin

Når vi sier smart oppvaskmaskin, tenker vi ikke bare på smartfunksjoner som Home Connect og My Electrolux Kitchen. Dagens oppvaskmaskiner er både mer effektive, energibesparende og stillegående enn tidligere varianter.

I Siemens' oppvaskmaskiner er det intelligente sensorer som automatisk justerer hver enkelt syklus for å optimere strøm- og vannforbruket. Med en funksjon som VarioSpeed Plus kan du skru på turboskylling når som helst i vaskesyklusen og redusere vasketiden med inntil 66 prosent, til et like rent resultat.

Mange av dagens oppvaskmaskiner benytter også mineralet Zeolitt for å effektivisere tørkeprosessen. Dette mineralet ligger ofte integrert i bunnkaret på maskinen. Zeolitt absorberer fuktighet og omdanner det til varme, slik at serviset i oppvaskmaskinen tørker bedre.

Tips! Dersom du vasker mye plast samtidig, kan du likevel oppleve at oppvasken ikke blir helt tørr. Dette skyldes at plast ikke absorberer varme like godt som porselen og aluminium.

6. Pyrolyseovn

Tidligere var det bare de dyreste stekeovnene som hadde selvrenseprogram, men i dag finner du alle husmødre og husfedres drøm på modeller i flere prisklasser.

Ved pyrolyse rengjør ovnen seg selv kun basert på høy temperatur (mellom 400-500 grader). Alle fastbrente matrester, fett og annet smuss blir til aske du enkelt tørker vekk med en klut når ovnen er avkjølt.

En pyrolyseovn har et varme og syrebestandig porselensbelegg på veggene. Det er veldig viktig at du ikke bruker vaskemidler til å rengjøre ovnen selv, da dette kan ødelegge belegget. Så her kan du legge vekk klut og skrubb med god samvittighet!

Sort kjøkkenhette med RørosHetta Sense på lyst kjøkken.Sort kjøkkenhette med RørosHetta Sense på lyst kjøkken.
Hvit kjøkkenhette med RørosHetta Sense-teknologi i hvitt kjøkken med mønstergulv.Hvit kjøkkenhette med RørosHetta Sense-teknologi i hvitt kjøkken med mønstergulv.

Bilder over: RørosHetta Sense har 11 smarte sensorer som kontinuerlig overvåker inneklimaet på kjøkkenet. Foto: RørosHetta

7. Ventilator med Sense-teknologi

Tenk så deilig med en kjøkkenvifte som hele tiden har kontroll på temperatur, CO2, partikkel- og fuktighetsnivå på kjøkkenet? Med RørosHetta Sense-teknologi sørger ventilatoren for et optimalt inneklima ved hjelp av 11 ulike sensorer.

Les også: Få flere tips om ventilator til kjøkken her

Bestill hvitevarer hos XL-BYGG

Hos XL-BYGG kan du bestille hvitevarene du trenger til ditt nye kjøkken. Vi har et stort utvalg i modeller og utførelser fra kjente og trygge leverandører som Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.