XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Åpen kjøkkenløsning i en lys grå farge hvor tre kvinner lager mat.Åpen kjøkkenløsning i en lys grå farge hvor tre kvinner lager mat.
Åpen kjøkkenløsning i en lys grå farge hvor tre kvinner lager mat.Åpen kjøkkenløsning i en lys grå farge hvor tre kvinner lager mat.

Åpen kjøkkenløsning? Slik kan det løses

Skal du pusse opp kjøkkenet bør du gå for en åpen kjøkkenløsning. Her er tipsene du trenger for et pent og brukervennlig kjøkken i åpen planløsning.

Åpen kjøkkenløsning gir en god og luftig romfølelse. Rommet virker lysere, samtidig har du full kontroll på ungene mens de holder på i stuen og du kan underholde gjester mens du lager ferdig måltidet.

Har du et lite kjøkken vil en åpen løsning være en god løsning, ettersom du får brukt resten av allrommet til å skape en romslig og hyggelig atmosfære på begrenset plass.

– I dag har mange et kjøkken som går i ett med stuen. Da vil de ha benken ren, alt skal inn i skap og de deler gjerne av stue og kjøkken med en kjøkkenøy, sier Lise Teige, kjøkkenkonsulent hos XL-BYGG Flekkefjord.

Les også: Lite og kostnadseffektivt kjøkken

Når du går for en åpen løsning, krever det riktignok litt orden og nok skapplass. Å sitte i stuen og se på rot på kjøkkenbenken er ikke noe du ønsker. Å velge et diskre uttrykk på kjøkkenfronter og hvitevarer vil gjøre kjøkkenet og det tekniske som hører med mer usynlig.

Under har vi listet opp seks ting som kan gi deg et praktisk og pent kjøkken med en åpen planløsning:

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Nordic Cubic kjøkken fra JKE Design med utfreste fronter i åpen kjøkkenløsninger.Nordic Cubic kjøkken fra JKE Design med utfreste fronter i åpen kjøkkenløsninger.
Kjøkken med åpne hyller.Kjøkken med åpne hyller.
Kjøkken med åpen løsning til spisebord og peis.Kjøkken med åpen løsning til spisebord og peis.

Bilder over: Nordic Cubic fra JKE Design, Wood eik beis lysebrun og Wood eik hvitpigmentert, begge fra Drømmmekjøkkenet. Foto: JKE Design & Drømmekjøkkenet

1. Utnytt plassen i åpen kjøkkenløsning

Når du planlegger et kjøkken med åpen løsning, er det viktig å tenke over plassen du faktisk har. Skisser opp ønsker og ideer og tenk over hvordan du kan utnytte rommet på best måte.

Helle Fyllgraf er marketingdirektør hos kjøkkenleverandøren JKE Design. Hun tipser om at i et lite kjøkken med åpen løsning bør man velge én farge i kjøkkenet.

– Den kan både være lys og mørk, og du kan også velge ton-i-ton. Hvis du velger en mørk farge til kjøkkenskapene, kan du male veggen litt lysere for å sikre luft og lys i rommet.

Les også: Inspirasjon til blått kjøkken

Trenger du hjelp med å finne løsninger for kjøkkenet som utnytter plassen? Bestill tegnetime med en kjøkkenkonsulent i et av våre byggevarehus.

2. Overskap eller åpne hyller?

I dag velger mange å droppe overskap, og det har sine klare fordeler. Rommet virker luftigere og du har god høyde over arbeidsflaten på kjøkkenbenken.

Om du har kjøkken uten plass til kjøkkenøy, vil også et kjøkken uten overskap gjøre at en ryddig kjøkkenbenk kan fremstå mer som en skjenk med en fin benkeplate.

Trenger du mer oppbevaring kan du bruke åpne hyller på veggen over kjøkkenbenken. Der setter du fint dekketøy og kjøkkenartikler du bruker ofte.

Har du lite plass til oppbevaring på kjøkkenet, kan en skjenk eller et vitrineskap ved spisebordet eller i stuen brukes til oppbevaring av ekstra glass og servise som ikke brukes daglig.

Velg en stillegående kjøkkenventilator i åpen kjøkkenløsning.Velg en stillegående kjøkkenventilator i åpen kjøkkenløsning.
Åpen kjøkkenløsning med stor kjøkkenøy med barstoler og oppbevaring.Åpen kjøkkenløsning med stor kjøkkenøy med barstoler og oppbevaring.
Platetopp med integrert ventilator i åpen kjøkkenløsning.Platetopp med integrert ventilator i åpen kjøkkenløsning.

Bilder over: Velg en stillegående kjøkkenventilator i et åpent kjøkken, og har du plass, vil en kjøkkenøy gi ekstra oppbevaring og sitteplass. Vil du unngå en synlig ventilator kan du gå for en koketopp med integrert ventilator. Foto: JKE Design, RørosHetta & Electrolux

3. Nok benkeplass med kjøkkenøy

Å ha rikelig med benkeplass på kjøkkenet er viktig for å ha et brukervennlig kjøkken. En åpen kjøkkenløsning har ofte en kjøkkenøy eller halvøy, dette gir deg muligheten til større arbeidsflate og samtidig ekstra oppbevaring.

Les også: Slik velger du riktig benkeplate

Les også: Moderne kjøkken

Har du godt med plass anbefales det gjerne å ha stor nok kjøkkenøy til at du kan få oppbevaring på begge sider av øya.

– Mange vil ha en stor kjøkkenøy, og integrert ventilator i platetoppen har blitt en toppselger, forteller Lise Teige hos XL-BYGG Sandefjord.

4. Stillegående kjøkkenventilator

I et åpent kjøkken kan det være lurt å investere litt ekstra i en god kjøkkenventilator. En god kjøkkenvifte skal fjerne matos og damp, samtidig bør du passe på at det er en stillegående ventilator slik at den er minst mulig sjenerende når du og familien sitter til bords.

Les også: Stor ventilator-guide til kjøkkenet

I en åpen løsning kan du plassere koketopp på kjøkkenøya og gå for benkeventilator eller integrert ventilator for et rent uttrykk, eller du kan gå for en stilig fritthengende kjøkkenvifte som et designelement i rommet.

Åpen kjøkkenløsning med integrerte hvitevarer i matt svart og kjøkkenøy i brun stein.Åpen kjøkkenløsning med integrerte hvitevarer i matt svart og kjøkkenøy i brun stein.
Integrerte hvitevarer gjemt i skap og bak kjøkkenøy i lyst kjøkken.Integrerte hvitevarer gjemt i skap og bak kjøkkenøy i lyst kjøkken.

Bilder over: Integrerte hvitevarer kan gå ton-i-ton med en sort kjøkken, eller du kan plassere for eksempel stekeovnen gjemt bak en kjøkkenøy eller -halvøy. Foto: AEG og Drømmekjøkkenet

5. Integrerte hvitevarer

En åpen kjøkkenløsning kan fort bli rotete. Du kan fjerne mye visuelt støy med riktig plassering av hvitevarer, og også med integrerte hvitevarer i skap.

Plasser gjerne hvitevarene på baksiden av kjøkkenøya slik at de ikke er fremtredende når du ser kjøkkenet fra spisebordet eller stuen.

Les også: Kjenner du til disse fordelene med dampovn?

Pocketdører på kjøkkenet

Pocketdører er et annet tips dersom du ikke liker visuelt støy. Det er et tilbehørskonsept til kjøkken som er basert på høyskap hvor dørene skjuler produkter og øvrig kjøkkeninnredning. Da kan du lukke bort rotet.

Les også: Flere tips til eksklusive kjøkken med unike løsninger

6. Benkeplate

Når du skal velge benkeplate til en åpen kjøkkenløsning bør du tenke på helheten i rommet. Plukk gjerne opp en farge eller et materiale du finner ellers i rommet, så vil det hele ha en rød tråd og virke gjennomtenkt. Velg for eksempel samme materiale som på spisebord eller stuebord.

Les også: Vår store benkeplateguide

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.