XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Stue med eikeparkett og lyse møbler.Stue med eikeparkett og lyse møbler.
Stue med eikeparkett og lyse møbler.Stue med eikeparkett og lyse møbler.

Inspirasjon til stua: Tre populære trender

Det ligger mer bak interiøret i stuen enn bare fargevalg. Gulvet er husets største møbel og er med på å definere stilen du ønsker deg hjemme.

I stuen defineres gjerne stilen for hvordan resten av hjemmet ditt skal se ut. Denne stilen baseres på farger, materialer, funksjonalitet og følelsen du ønsker å fremheve.

De største flatene er gulv og vegger, disse setter ofte tonen for resten av rommet.

– Det viktigste å tenke på når du skal velge nytt stuegulv, er at stuen vanligvis er der du tilbringer mest tid. Dette krever nøye overveielse, spesielt når det gjelder å velge et gulv som er både vakkert og praktisk, samtidig som det passer din personlige stil, sier salgssjef Ole Kristian Vangerud i Kährs.

Deres utvalg inkluderer både tregulv, parkett og vinylgulv. Du kan velge mønstret gulv, som fiskebein, og farger som spenner fra hvitoljet til lys grå eller mørkt.

Les også: Dette er gulvtrendene vi inspireres av nå

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Stue med grålig 1-stavs parkett.Stue med grålig 1-stavs parkett.
1-stavs parkett i stue og spisestue.1-stavs parkett i stue og spisestue.

Bilder over: Lyse gulv passer i teorien til alt, uavhengig av hvilken interiørstil du har hjemme. Foto: BOEN

Stue med 1-stavs eller fiskebensparkett

Evelyn Schedelberger, Marketing Manager hos BOEN, forteller at i stuen er det mange som ønsker seg 1-stavs gulv i lange og brede plank.

– Lange og brede plank gjør at rommet oppleves større og det skaper en veldig fin og naturlig dybde i rommet. Vi ser også at mønsterparkett som fiskebein er veldig populært. Denne gjør jo mye av rommet i seg selv, og skaper et stilig design, forteller hun.

BOEN har lansert et større utvalg av farger i Fiskebein Click-serien, som er en moderne vri på den klassiske mønsterparketten med litt større staver.

– For en enda mer spektakulær opplevelse av fiskebein har vi også kommet med en helt ny versjon med en bredde på 209 mm, denne skaper virkelig en spesiell effekt i rommet.

Stue med fiskebeinsparkett og moderne møbler.Stue med fiskebeinsparkett og moderne møbler.
Brun fiskebensparkett i stue med moderne møbler og store vindusflater.Brun fiskebensparkett i stue med moderne møbler og store vindusflater.

Bilder over: Mønstergulv er i vinden og særlig fiskebein og chevron er populære valg. Her ser du Fiskebein Click Castle Eik Adagio fra BOEN og Whinfell Herringbone fra Kährs. Foto: BOEN & Kährs

Mer personlige valg

Ann-Charlotte Linde, colour manager i Nordsjö, forteller at de ser mer og mer av at folk velger farger etter hva de selv liker og ikke bare hva som er trendy.

– Det gjelder både fargetone, og om det er varme og kalde farger. Ellers ser vi at listverk enten males i samme farge som veggen, eller det velges fotlist i samme materiale som gulvet.

Om du ikke allerede har en klar tanke om hva du ønsker, er dette stilene som trender nå:

Tre trender til stuen

Stue med eikeparkett i varm farge og skandinavisk stil på møblene.Stue med eikeparkett i varm farge og skandinavisk stil på møblene.
Lys stue med skandinavisk stil og møbler i lyst treverk.Lys stue med skandinavisk stil og møbler i lyst treverk.

Bilder over: En stue med skandinavisk stil og lyse eikegulv er et klassisk og trygt valg. Foto: BOEN & Nordsjö

1. Skandinavisk stil med varme

«Tidløs og tidsriktig» har aldri beskrevet den skandinaviske stilen bedre. Med beige toner er den varmere og mer gyllen enn tidligere, og gir et moderne uttrykk med matt maling. Kombineres med lyse gulv, som i teorien passer til alt. Det reflekterer også lyset og får rommet til å virke større.

Et gulv i myke og naturlige toner gir en hjemmekoselig atmosfære, hvor den skandinaviske, varme stilen spiller hovedrollen. Kombinerer du det med lyse veggfarger vil rommet gi en følelse av optimisme.

– Interiørtrenden de siste årene har vært jordtoner og lyse basefarger i hjemmet, samtidig som vi ønsker et varmt hjem. Den naturlig lyse eikefargen passer fint både til kalde og varme farger, og er nok også derfor den slår så godt an. Den skaper en god og fin harmoni til varme jordfarger, men myker også opp rommet og gir en fin kontrast til kaldere farger, forteller Evelyn Schedelberger i BOEN.

Stue med gyllent parkettgulv og peis.Stue med gyllent parkettgulv og peis.
Stue med hvit sofa og vegger i forskjellige brune farger.Stue med hvit sofa og vegger i forskjellige brune farger.

Bilder over: Et mørkt gulv vil sammen med gylne farger gi en varm og lun stue. Foto: BOEN & Nordsjö

2. Gyllent og varmt

Liker du interiørstilen fra mer sydligere strøk, kombinerer du mørke tregulv med gylne fargetoner, treverk og terrakotta. Prøv en frisk og klar gulfarge eller tilfør tyngde med en mer rustikk gul til mørkt treverk.

– Mørke gulv gir en veldig fin varme og dybde i rommet, men også en fin kontrast til lysere farger. Dersom man ønsker å skape en lun og koselig følelse i rommet er mørke gulv en god måte å bygge dette på, tipser Schedelberger.

Les også: Lyst eller mørkt gulv? Dette bør du tenke på

Er du mer sjarmert av fransk eleganse vil hvite vegger, mørke tremøbler og naturlige interiørdetaljer gi et moderne uttrykk. Her vil også mønstergulv eller vinylgulv med steindekor komme til sin rett. Er du av den mer fargeglade typen, vil varme og brente rød- og oransjetoner gi livlige rom som gir deg energi.

Ekstra bred fiskebeinsparkett i stue med brun lenestol.Ekstra bred fiskebeinsparkett i stue med brun lenestol.
Stue med grå møbler og lyserosa vegger.Stue med grå møbler og lyserosa vegger.

Bilder over: Kombiner mønsterparkett og friske farger for en moderne og levende stue. Foto: BOEN & Nordsjö

3. Karakteristiske valg med farge og mønstergulv

Det personlige særpreget står sterkt i trendbildet og friske og sterke farger fra hele regnbuen er i vinden. En grønnfarge vil friske opp interiøret, mens rosa nå faktisk fungerer som en ny basefarge i sofistikerte hjem.

Kombinerer du sterke farger med et mørkt gulv, vil du få en nøktern eleganse. Du kan også endre stuas uttrykk totalt med et mønstret gulv.

– Dersom man synes innredning er vanskelig kan også mønsterparkett være noe å se nærmere på, ettersom man nødvendigvis ikke trenger like mye dekor for at rommet skiller seg ut, sier Schedelberger.

Mønstergulv vil fungere like godt til moderne som tradisjonelle boliger. Fiskebein og hollandsk mønster er to typer mønstergulv som vil understreke en herskapelig og tidløs stil, mens ruter gjør det mer moderne. Kle gjerne inn et gammelt møbel med finér eller mal det i en sterk farge for å skape et «statement piece» i stuen.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!