XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Håndverker som legger svalehaleplater ved brannkrav etasjeskille.Håndverker som legger svalehaleplater ved brannkrav etasjeskille.
Håndverker som legger svalehaleplater ved brannkrav etasjeskille.Håndverker som legger svalehaleplater ved brannkrav etasjeskille.

Profftips: Effektiv lydisolering av gulv med svalehaleplater

Med Duofor svalehaleplater fra TIL-TAK AS reduserer du materialforbruk og senker byggetiden, samtidig som lyd og brannegenskaper forbedres en hel klasse opp fra dagens krav.

– Svalehaleplater brukes særlig til to bruksområder: Som brann- og lydskiller mellom enheter og som ribbedekke for et sterkt gulv på bjelkelag, forteller Petter Espegard, daglig leder i TIL-TAK AS.

Ved bruk av Duofor svalehaleplater som brann og lydskille mellom enheter i nybygg og renoveringsprosjekter, sparer man byggetid og effektiviserer byggeprosessen opptil 90 prosent, samtidig som man forbedrer egenskapene.

Montert som samvirkekonstruksjon er platene godt egnet mellom garasjeanlegg og leiligheter, eller som gulv i eneboliger. Svalehaleplaten er også en effektiv løsning for renovering av badegulv, vaskerom og gulv i entré. Gulv bygget på bjelkelag med svalehaleplater og støp gir et lavtbyggende og sterkt dekke med høy bæreevne og slitestyrke.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Bruksområder for svalehaleplater:

  • Etasjeskille mellom enheter med brann- og lydkrav
  • Etasjeskille i enebolig med utleieleilighet
  • Etasjeskille i enebolig med gulvvarme
  • Etasjeskille i enebolig med slipt betonggulv/terrazzo
  • Entré og badegulv med høy bæreevne og stor slitestyrke
  • Utvendige svalganger på flerbolighus
  • Etasjeskille i hotell
  • Mesanin i hotell, næringsbygg og offentlig bygninger
  • Innvendige gangbroer på skoler og offentlige bygg
Svalehaleplater som legges på bjelkelag.Svalehaleplater som legges på bjelkelag.
Svalehaleplater som trampes på plass på bjelkelag.Svalehaleplater som trampes på plass på bjelkelag.

Bilde: Svalehaleplater kan brukes både til eneboliger, leilighetsbygg o hoteller. Foto: TIL-TAK AS

Oppbygging av gulv på betong

Når det kommer til å bruke svalehaleplater på bjelkelag er fordelene mange mot sponplater som er det tradisjonelle materialvalget i Norge. Svalehaleplater med betong eller flytstøp hever kvaliteten til gulv på bjelkelagskonstruksjon, samtidig som man kan fortsette å velge fornybare og kortreiste konstruksjonsmaterialer fra norske skoger.

– Vi selger mye svalehaleplater som flytende dekke på bjelkelag til de som bygger etasjeskille mellom enheter, som fire- og seksmannsboliger. Men er også veldig godt egnet i hoteller og større leilighetsbygg. Da er det viktig å imøtekomme kravene til trinnlyd- og luftlyd, og brannisolering. Med svalehaleplater kommer du en hel klasse bedre ut på lyd, og dobbel så god brannisolering samtidig som man sparer tid og materialer, forteller Espegard.

Betong og flytsparkel har meget god varmeledningsevne ved bruk av både vannbåren og elektrisk varme i gulvet. Samtidig som man sparer byggehøyde og arbeidstid, får man et sluttresultat som er sterkere, stabilt, og åpner for muligheter som for eksempel slipt betonggulv, terrazzo, eller store fliser.

– Når betongdekket er skrudd fast i bjelkelaget, blir det en enhet som stryker bæreevnen til bjelkene opptil 30 prosent. Du får et sterkere gulv. Dette gjør at du for eksempel kan ha større fliser eller store rom uten at du må ha ekstra dragere.

De lette forskalingsplatene gir tynne betongdekker på bjelkelag. Med platene får man et solid, men lett og lavtbyggende etasjeskille.

Platene fungerer også som varmefordeling for gulvvarme.

Lydisolering gulv

Svalehaleplater brukt som lydisolering gulv.

Bilde: Duofor svalehaleplater oppnår både trinnlyd og luftlyd etter kriteriene for lydklasse B mellom enheter. Foto: TIL-TAK AS

Med flytende gulv på trinnlydstrimler direkte på bjelkelag oppnår Duofor svalehaleplater både trinnlyd og luftlyd etter kriteriene for lydklasse B mellom enheter, og konkurrerer dermed godt mot massive betongdekker og hulldekker.

Effektivitet på byggeplass, samtidig som man reduserer materialforbruk og øker levetid, er viktig i et miljøperspektiv. Espegard forteller at jobben går nesten ti ganger så raskt som med sponplateløsninger.

– Kravene til boliger har endret seg drastisk over de siste tiårene, og i dag er det ikke lenger så lett å etterkomme kravene til effektivitet, lydisolering, stabilitet, bæreevne, fuktbestandighet og varmefordeling med de nordiske tradisjonelle basismaterialene. Svalehaleplater er en viktig brikke i å spare materialforbruk og samtidig fortsette å bygge med lette og miljøvennlige materialer som øker effektivitet, kvalitet og levetid, sier Espegard.

Spon eller svalehaleplater? Her er 9 grunner til at stadig flere velger svalehaleplater

  1. Lyd og brannegenskaper
  2. Lavtbyggende og sterkt
  3. Rask og enkel montering
  4. Lett håndterlige materialer på byggeplass
  5. Lav vekt
  6. Økt levetid (ca. dobbel levetid sammenliknet med sponplater)
  7. Kan øke bæreevnen på bjelkelaget med opptil 30%
  8. Suger ikke til seg fuktighet ved fuktskader
  9. Egner seg for bruk hele året både ute og inne

Både betong og avrettingsmasse

Svalehaleplater lagt ferdig inne.Svalehaleplater lagt ferdig inne.
Person som heller avrettingsmasse på svalehaleplater.Person som heller avrettingsmasse på svalehaleplater.

Bilde: Du kan bruke for eksempel Hey’di Rett på Gulvet Rapid på svalehaleplater. Foto: TIL-TAK AS

På svalehaleplater kan man benytte både vanlig betong og flytsparkel. Avrettingsmassen må ha en trykkstyrke på minimum 25 Mpa, for eksempel Hey’di Rett på Gulvet Rapid. Husk å tette alle skjøter mellom platene med TIL-TAK pakningsmasse og plateskruer.

I eksisterende bygg er avrettingsmasse et godt valg fordi det forbrenner sin egen fuktighet i løpet av få dager i motsetning til betong som må holdes fuktig i minst 3 uker etter støp.

Brannkrav etasjeskiller

Brannsikring er en viktig del av byggeprosjektet. Alle byggverk skal prosjekteres og bygges slik at det er lav risiko for at brann skal oppstå, utvikle og spre seg. Duofor svalehaleplater har brannklasse REI 60 fra oversiden på bjelkelaget, og har dermed dobbelt så god brannmotstand som dagens krav mellom enheter i småhusbebyggelse.

Les også: Få hjelp til brannprosjektering

Trenger du hjelp i forbindelse med kommunal saksbehandling, søknadsplikt eller krav til tekniske løsninger? Da kan du benytte deg av våre arkitekttjenester.

Svalgang med brannkrav

Du kan bruke svalehaleplater i svalgang med brannkrav.

Bilde: En svalgang må være 1,20 meter bred for å virke som flammeskjerm. Foto: TIL-TAK AS

Jobber du på et større byggeprosjekt med svalganger i leilighetsbygg, er det et krav om at disse skal kunne stå imot brann. En svalgang må være minst 1,20 meter bred for å fungere som flammeskjerm.

Til utvendig bruk anbefaler TIL-TAK å bruke pulverlakkerte svalehaleplater som kan henge firtt mellom bjelker opptil 2,5 meter.

Fem fordeler ved bruk av Duofor svalehaleplater:

  • Kortere byggetid
  • Enklere arbeidsoperasjoner
  • Lavere byggehøyde
  • Lydklasse B mellom enheter
  • Brannklasse REI 60

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!