Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Sluttresultatet blir bedre med fabrikkmalt kledning

Fabrikkmalt kledning har blitt mer og mer vanlig. Det sparer kunden for tid og gir deg mer fleksibilitet. I tillegg lønner det seg også økonomisk – for begge parter.

Bilde: Dobbelfalset kledning. (Foto: Bergene Holm)

Å kjøpe fabrikkmalt kledning har blitt mer og mer vanlig. Du kan velge mellom kledning som kun er grunnet, eller kledning som er grunnet og påført mellomstrøk. For kunden betyr det spart tid på overflatebehandling, og for deg som skal montere kledningen gir det større fleksibilitet.

Monter kledning året rundt

Ettersom kledningen er behandlet fra fabrikk, er den beskyttet før den monteres. Dermed er du ikke avhengig av været og kan gjennomføre kledningsprosjekter året rundt. Det vil si at du trolig også får mulighet til å gjennomføre flere prosjekter i løpet av året.

Moelven fremhever dessuten at det lønner seg rent økonomisk å få kunden til å velge fabrikkmalt kontra ubehandlet kledning – ganske enkelt fordi det gir større marginer og kan øke inntjeningen.

For kunden er det også penger å spare på å velge fabrikkmalt kledning. Dette blir særlig tydelig dersom alternativet er å leie inn malere til å gjøre etterbehandlingsjobben. Prisforskjellen på fabrikkmalt og ubehandlet kledning er nemlig ikke større enn at kostnadene brukt på maling og arbeid kan velte regnestykket dersom kunden velger ubehandlet. Ønsker kunden derimot å påføre både grunning og to strøk på egenhånd, vil det være mulig å spare penger på å velge ubehandlet.

Bedre sluttresultat

Sluttresultatet blir også bedre med en fabrikkmalt kledning på husveggen. For det første er kledningen laget for industriell påføring av maling. Moelven fremhever at overflaten på kledningsbordene er mer homogen, har mindre fiberreisning og gir god vedheft for malingen. For det andre er den industrielle påføringen av malingen en stor fordel.

– Man sikrer riktige påføringsmengder under kontrollerte forhold der vær og vind ikke er avgjørende for sluttresultatet. Det eneste man må passe på før kledningen monteres er riktig lagring, slik at man ikke monterer kledning med et for høyt fuktinnhold, sier Lars Gulbrandsen, som er produktsjef byggtre i Bergene Holm.

Med kledningsbord som både er grunnet og påført mellomstrøk fra fabrikk er det heller ingen fare for at umalte striper dukker opp når bordene krymper litt over tid. Det er spesielt viktig dersom kunden velger en mørk farge på kledningen. I sum betyr dette at du kan levere fra deg et bedre sluttresultat som kunden høyst sannsynlig blir mer fornøyd med. Det er en stor fordel i seg selv, men et poeng fra Moelven er kanskje vel så viktig; nemlig at risikoen for feil og forsinkelser reduseres ved bruk av mer ferdige produkter.

Det er også verdt å nevne at fabrikkmalt kledning fra både Bergene Holm og Moelven kan leveres i de fleste farger, i tillegg til at det er fullt mulig å få den beiset i stedet for malt. Det er selvsagt heller ingen begrensninger når det gjelder kledningstyper og profiler. De fleste valgmuligheter er med andre ord åpne for kunden. 

Bilde: Hvitmalt kledning er en klassiker, men fabrikkmalt kledning kan leveres alle farger. (Foto: Bergen Holm)

Fabrikkmalt betyr ikke ferdigmalt

Stadig flere byggevarer leveres ferdigmalt, og dette har blitt spesielt vanlig på produkter som innvendig panel, listverk, utforinger, dører og vinduer. Når det gjelder kledning, er vi imidlertid ikke der enda. Fabrikkmalt er med andre ord ikke det samme som ferdigmalt. Lars Gulbrandsen hos Bergene Holm, understreker at det er viktige detaljer som må passes på både under og rett etter montering.

– Det er svært viktig at kuttflater, endeved og spikerhull behandles straks etter montering for å få et skikkelig sluttresultat. Endene av bord som er endepløyde må også behandles på samme måte. Det gjelder uavhengig av om man kjøper grunnet eller grunnet og mellomstrøk, sier han.

Det er som regel mest praktisk at den som monterer kledningen, gjør denne jobben. Grunnen er selvsagt at det kan være vanskelig å komme til for å gjøre det etter at monteringen er ferdig. Det kan være smart å diskutere dette med kunden før jobben settes i gang – så unngår du kjedelige diskusjoner om ansvaret i etterkant.

Varierende etterbehandlingsintervaller

Kledning som er grunnet, må dessuten både males med mellom- og toppstrøk før jobben er helt ferdig. Dersom kledningen både er grunnet og malt med ett strøk fra leverandøren, må toppstrøket påføres for å komme helt i mål. Hvor lenge ulike typer kledning kan stå før etterbehandlingen må gjøres, vil variere litt, så det er viktig å opplyse kunden om dette.

– De fleste seriøse aktørene som leverer fabrikkmalt kledning her i Norge leverer gode malingssystemer, selv om det er noe variasjon i etterbehandlingsintervallene, forteller Gulbrandsen i Bergene Holm. 

Når det gjelder Bergene Holms kledning, forteller Lars at etterbehandlingsintervallene er forholdsvis lange.

– Vår standard grunning fra Teknos inneholder mye soppmidler og pigmenter, og selv om vi anbefaler at en overmaling påføres så raskt som mulig etter montering, kan denne grunningen faktisk stå inntil 2 år mange steder. Påfører vi i tillegg ett malingsstrøk i fabrikk anbefaler vi at kledningen vedlikeholdes med overflatebehandling innen 5 år sier han.

Moelvens produkter som er grunnet med Visir, bør overmales med mellomstrøk innen to måneder, og senest innen juni dersom kledningen monteres på høst/vinter. Med et strøk Drygolin Nordic Extreme kan kledningen stå inntil 5 år før toppstrøket tas. Kuttflater, endeved og skader må imidlertid behandles umiddelbart med Visir. 

Det er likevel ikke slik at maksimumstiden bør være regelen. Det er alltid en fordel å gjøre nødvendig etterbehandling så raskt som mulig. Ved å vente for lenge blir det blant annet mer jobb med å vaske før siste strøk kan påføres.

Lurer du på noe når det gjelder fabrikkmalt kledning er din nærmeste XL-BYGG klar til å hjelpe. Vi har jevnlig kontakt med produsentene og kan hjelpe deg med alle typer spørsmål.