Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Slik er kledning i termofuru

Ønsker du en vedlikeholdsfri og miljøvennlig kledning til huset? Da skal du gå for varmebehandlet furu. Etter at kledning er montert trengs ingen etterbehandling.

Skal du bytte kledning eller bygge nytt og er på jakt etter et kvalitetsmateriale du trygt kan velge som kledning, uavhengig av om det er til huset, hytta ved sjøen eller fjellet? Da bør du sjekke ut termofuru.

– Termofuru er et 100 prosent naturprodukt der behandlingen kun består av varme og damp, med forventet levetid på 60 år. Det gjør dette også til et miljøvennlig valg, forteller Monica Berge hos XL-BYGG Berge sag i Ølensvåg.

Les også: Slik velger du riktig kledning

Termofuru er et kvalitetsmateriale du trygt kan velge som kledning, uavhengig av hvor du bor. Her er hvorfor du bør velge varmebehandlet furu som kledning:

Hva er termofuru?

Termofuru kalles også gjerne varmebehandlet furu, og er laget av kvalitetsfuru. Varmebehandlet tre er et miljøvennlig og godt alternativ til tropiske tresorter og impregnert trevirke, og er fremstilt uten bruk av kjemikalier. Levetiden til termotre avhenger av klima, beliggenhet, konstruksjon og andre faktorer som kan påvirke materialet, men det er et materiale som holder stand over tid.

– Det er et veldig stabilt produkt siden cellestrukturen brytes ned under varmebehandlingen og gjør at sluttproduktet opptar minimalt med fukt, forklarer Berge.

Les også om royalimpregnert kledning

Fordeler med varmebehandlet kledning

Varmebehandlet kledning har gjennomgått en kjemikaliefri varme- og behandlingsprosess for å gi materialet forbedrede egenskaper. Behandlingen forbedrer treets råte- og værbestandighet, og stabiliteten i bordene øker ved at man unngår kuving som ellers oppstår over tid.

Behandlingsformen gjør også at materialet ikke sprekker så lett opp, og det blir minimalt med flising. I tillegg fjerne den høye temperaturen i behandlingen kvaen i trematerialet.

trefarget kledning med solsenger i front

Bilde: Varmebehandlet kledning har gjennomgått en kjemikaliefri behandling som forbedrer treets råte- og værbestandighet. (Foto: Moelven)

Tips til vedlikehold og etterbehandling

Etter at kledningen er montert, trengs ingen behandling. Spyler du med vann, eventuelt vasker med grønnsåpe, er det tilstrekkelig renhold for å holde kledningen fin. Blir den varmebehandlede kledningen eksponert for vær og vind, får den en vakker og sølvgrå patina over tid.

Alt om kledning her

Ønsker du å unngå gråning av kledningen eller vil ha en jevnere grå patina, anbefales behandling med en pigmentert olje. Dette vil også beskytte mot UV-stråler, som er årsaken til at treet mister farge. Se derfor etter overflatebehandlinger med UV-filter, så er du sikker på å få den beste beskyttelsen.

Et siste tips er å også benytte varmebehandlede terrassebord når du skal oppgradere terrasse eller platting. Da får du et helhetlig og vedlikeholdsvennlig alternativ som står i stil til huset eller hytta.

lys beige kledning på hus med berg i front

Bilde: Varmebehandlet kledning trenger ingen behandling etter montering. Ønsker du å unngå den naturlige gråningen, kan du påføre pigmentert olje. (Foto: Moelven)

lysebrun kledning med et lite vindu mitt i bilde

Varmebehandlet kledning får en grå patina med årene. Foto: Moelven

Et helt hus med beige kledning

Varmebehandlet kledning trenger ingen behandling etter montering. Foto: Moelven

lys vannrett kledning med svarte møbler i front

Varmebehandlet kledning er miljøvennlig produsert. Foto: Moelven

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!