XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Nytt kjøkken med svart kjøkkeninnredning og kjøkkenplater i eik over kjøkkenbenken.Nytt kjøkken med svart kjøkkeninnredning og kjøkkenplater i eik over kjøkkenbenken.
Nytt kjøkken med svart kjøkkeninnredning og kjøkkenplater i eik over kjøkkenbenken.Nytt kjøkken med svart kjøkkeninnredning og kjøkkenplater i eik over kjøkkenbenken.

Slik planlegger du et nytt kjøkken

Skal du endelig i gang med kjøkkenet du lenge har drømt om? Sørg for å ta riktige valg underveis, så du får et nytt kjøkken du kan leve lenge med.

Når du flytter inn i en ny bolig står gjerne drømmekjøkkenet høyt opp på ønskelista. Uavhengig av om du skal renovere et gammelt kjøkken eller bygge et nytt, er god planlegging av kjøkkenet viktig.

XL-BYGG tilbyr kjøkken fra kjente og trygge leverandører som Drømmekjøkkenet, Sigdal, JKE og Mobalpa. Utvalget varierer mellom de ulike varehusene.

Les også: Glad i å lage mat? Her er 7 stilige funksjoner til kjøkkenet

Nytt kjøkken med funksjonelle soner.Nytt kjøkken med funksjonelle soner.
Gammelt kjøkken i hvitt med nye vegger.Gammelt kjøkken i hvitt med nye vegger.

Bilder over: Foto: & Byggma

Nytt kjøkken med god planlegging

For å få et funksjonelt kjøkken som gir god arbeidsflyt er det noen smarte tips som er viktige å ta med seg inn i planleggingen av nytt kjøkken:

  • Anbefalt høyde mellom benkeplate og overskap er minst 51 centimeter.
  • 88-90 centimeter er en god arbeidshøyde på kjøkkenbenken.
  • Design en funksjonell arbeidstrekant: linjene mellom kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr.
  • Har du plass til høyskap, plasserer du kjøkkenmaskiner og kaffemaskiner inn i skapet for mest mulig benkeplass.
  • Du får bedre oversikt med skuffer enn med skap.
  • Tenk over plasseringen av hvitevarer, det har mye å si for arbeidsflyten.
  • Dropper du overskap, kan du utnytte plassen med vegghengte hyller i stedet.

I tillegg til de rent praktiske tipsene i listen over er det også viktig å tenke over ting som belysning, plassering og om du skal ha lukket eller åpen kjøkkenløsning.

Belysning: Kjøkkenet er et av rommene vi oppholder mest i og bør ha godt med dagslys.

Plassering i boligen: Kjøkkenet er husets hjerte, og det bør gjenspeiles i plasseringen i boligen. Tegner du nytt hus, plasser det gjerne i tilknytning til entré og oppholdsrom.

Lukket eller åpen kjøkkenløsning: Tenk på om du vil ha kjøkken i et eget rom, åpen kjøkkenløsning med stue eller kjøkken med spiseplass. Åpen kjøkkenløsning er en arealeffektiv løsning i mindre hjem.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Smartpanel kitchen board i eik på nytt kjøkken.Smartpanel kitchen board i eik på nytt kjøkken.
Veggplate over kjøkkenbenken i fiskebeinsmønster på nytt kjøkken med beige kjøkkeninnredning.Veggplate over kjøkkenbenken i fiskebeinsmønster på nytt kjøkken med beige kjøkkeninnredning.

Bilder over: Beskytt veggen mellom benkeplate og overskap mot vann og sprut fra matlaging med Smartpanel Kitchen Board eller Kitchen Board fra Fibo. Leveres også i hele lengder dersom du ikke har overskap. Foto: Byggma & Fibo

Enkle endringer i gammelt kjøkken

Skal du renovere eller ønsker å oppgradere et gammelt kjøkken kan enkle og mindre grep gjøre en stor forskjell. Du kan for eksempel gi kjøkkenet ditt et løft med en ny benkeplate.

Er benkeplaten allerede fin, men sprutsonen over kjøkkenbenken preges av en utdatert stil? Med Fibo Kitchen Board på veggen over benkeplaten kan du få forandringen du er ute etter.

– Dette er veggplater med dokumentert antibakteriell effekt, noe som er gunstig på kjøkkenet der god hygiene er viktig. De er også enkle å rengjøre, forteller Lars Kristiansen i Fibo.

Les også: Seks fine veggplater til kjøkken

Skal du ha plater på hele veggen, er det viktig å velge solide plater som har god skrufasthet, og tåler overskap og annen kjøkkeninnredning. Huntonit veggplater et godt alternativ. Du får disse i mange ulike farger og profiler, eller som slett vegg. Veggplatene kan enkelt vaskes over og males.

– Du kan også skru opp nye panelbord i forskjellig farge eller struktur i taket, eller montere Forestia Premium Ceiling for et slett tak. Taket må heller ikke være hvitt, påpeker markedsføringssjef Torunn Mangseth i Byggma.

Det er også en del som nå velger spiler i taket. Det gir god akustikk, og passer godt inn i det naturlige trendbildet.

Grått vinylgulv i betongmønster på nytt kjøkken.Grått vinylgulv i betongmønster på nytt kjøkken.
Nytt kjøkken i betong med gulv i herdet eik.Nytt kjøkken i betong med gulv i herdet eik.

Bilder over: Velg et slitesterkt gulv til kjøkkenet, som vinylgulv eller et herdet tregulv. Foto: Pergo & Saga Hardwood

Nytt gulv til kjøkken

Et slitt gulv kan få nytt liv om det males eller slipes. Et helt nytt gulv kan gi kjøkkenet nytt utseende. Velg da et gulv med god slitestyrke og fuktbestandighet, som vinyl eller laminat.

Les også: Vinylgulv

Saga Hardwood er også «i vinden» for tiden. Dette er et eksklusivt gulv i herdet eik, med en dimensjon på hele 27 cm bredde og 220 cm lengde per bord.

Tips! Ikke monter kjøkkeninnredning og kjøkkenøy oppå selve gulvet, det vil hindre gulvets naturlige bevegelse.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!