XL-BYGG logoXL-BYGG logo
maling-fargermaling-farger

Maling og veggplater

Her finner du inspirasjon til ulike farger og veiledning for malingen som passer ditt hus.

En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv.En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv.

Beise terrassen? Slik gjør du det riktig

Har du planer om å beise terrassen så den er klar til sommersesongen? Gjør en grundig jobb med godt forarbeid, så ivaretar du uteplassen enda lenger.

Påføring av terrasseolje med rulle.Påføring av terrasseolje med rulle.

Steg for Steg: Slik oljer du terrasse og platting

Ved å jevnlig vedlikeholde og olje terrassen din, slipper du å bruke ekstra tid og penger på å bytte terrassebord tidligere enn det som egentlig er nødvendig.

Mann maler huset utvendig med en malingsrulle fra Jordan.Mann maler huset utvendig med en malingsrulle fra Jordan.

Slik maler du huset utvendig: Se vår steg for steg-guide

Når du skal male huset utvendig, er det lurt å lytte til fagfolk. XL-BYGG har ekspertisen du trenger. I denne guiden får du gode råd om når du bør male, hvordan det er lurt å gå fram, og hva slags utstyr du trenger.

Mann maler taket hvitt med rull. Mann maler taket hvitt med rull.

Slik maler du taket

Et nymalt tak gir rommet et løft, og kamuflerer misfarging og gamle skjolder. Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll forklarer hvordan du får best mulig resultat.

Lys maling og beis på husvegg med hagemøbler foranLys maling og beis på husvegg med hagemøbler foran

Beis eller maling – hva er best?

Skal du male eller beise ute og lurer på hva du skal velge for å få resultatet du ønsker? Her får du vite det du trenger om oljebeis, dekkbeis og maling ute.

Stue i årets trendfarger, beige og brun.Stue i årets trendfarger, beige og brun.

Sesongens fargetrender

Slipp fargene inn i hjemmet ditt. Fine farger kan gjøre underverker for både stemning og humør. Her er sesongens fargetrender.

Mal fasaden miljøvennlig

Med Nordsjö One selvrensende maling kan du male huset miljøvennlig, ytterst til innerst.

Perform+ Easy2Clean. Matt veggmaling som er lett å vaske ren – perfekt for familielivet!

Er dere en barnefamilie eller har dere kanskje en glad men litt små-skitten hund der hjemme? Da kjenner dere sikkert igjen problemet med fettflekker i kjøkkenet, smuss og skitt i gangen - og et allment behov av å tørke over veggene etter lek og eventyr på barnerommet. Maler du veggene med Perform+ Easy2Clean blir jobben med å vaske alt rent igjen så mye enklere.

Blå ferdigmalte veggplater i gang.Blå ferdigmalte veggplater i gang.

Ferdigmalte veggplater: Nytt rom på en helg

Visste du at du enkelt klikker på plass nye, slette vegger helt uten grunning og sparkling? Veggene er umiddelbart klare til maling eller tapetsering, eller du kan velge ferdigmalte veggplater.

Nærbilde av stol med pledd og heltrepanel på veggen bak.Nærbilde av stol med pledd og heltrepanel på veggen bak.

Valg av ny vegg

Skal du bygge eller pusse opp vegg og himling? Velg mellom alt fra trepanel og behandlede veggplater, til spilevegg og gipsplater i de forskjellige rommene.

Kvinne som viser hvordan male innendørs.Kvinne som viser hvordan male innendørs.

Hvordan male innendørs

Det er mye å tenke på når det gjelder interiørmaling og malejobben i seg selv. Her får du tipsene du trenger for et godt resultat.

snekker med XL-BYGG-genser monterer taklister i en stuesnekker med XL-BYGG-genser monterer taklister i en stue

Alt du må vite om listverk

Valgmulighetene er mange når det kommer til lister. Skal du ha profilerte, tynne eller brede lister i taket og langs gulvet?

Innvendig panel i hytte med store vinduer og blå sofa.Innvendig panel i hytte med store vinduer og blå sofa.

Innvendig trepanel til vegg

Tidligere var heltrepanel forbundet med ubehandlet furupanel. I dag kan du også velge mellom eikepanel eller granpanel til veggene.

Nærbilde av spiler på vegg i lys eik, på et soveromNærbilde av spiler på vegg i lys eik, på et soverom

Slik får du det stilig med spiler

Eikespiler på veggen er en av de store interiørtrendene for tiden. Ikke bare ser det stilig ut, du kan også fint klare å bygge spileveggen helt på egen hånd.

Hvitt trepanel på vegg med knaggrekke i eik.Hvitt trepanel på vegg med knaggrekke i eik.

Gi veggene et løft med innvendig trepanel

Ferdigbehandlet trepanel, spiler og veggplater gir nye muligheter og redusert tidsbruk når du skal friske opp veggene i huset eller på hytta. Trevegg inne er en trend igjen.

Malebrett som det helles maling oppi og maleutstyr på gulvet bak.Malebrett som det helles maling oppi og maleutstyr på gulvet bak.

Male inne: Dette utstyret trenger du

Skal du male vegg eller tak er det å ha riktig utstyr for hånden essensielt for et flott resultat. Her får du tipsene du trenger, fra malekost og malingsrulle til maskeringstape.

Husfasade malt med 4252 Kjønnrøk Dempet og 4477 Deco Blue.Husfasade malt med 4252 Kjønnrøk Dempet og 4477 Deco Blue.

Male huset? Nå vil vi bruke matt maling utendørs

En supermatt eller matt maling gir fargen på husfasaden et mer dempet og delikat uttrykk. Se hvilke farger som spås å bli mer populære i år, både innenfor beis og maling.

hvitt skrivebord og stol i skandinavisk stil står mot en rustfarget vegg.hvitt skrivebord og stol i skandinavisk stil står mot en rustfarget vegg.

Enkel oppussing med veggplater

Ferdigmalte veggplater er lettstelte og slitesterke, avgir ingen skadelige avgasser og er raske å montere. Fordelene og alternativene er mange!

utsnitt av to trefjøler og en vase med kvister som står oppstilt mot en hvit panelveggutsnitt av to trefjøler og en vase med kvister som står oppstilt mot en hvit panelvegg

Slik velger du riktig veggplate

Ønsker du å fornye veggen med treplater er det flere typer å velge mellom. MDF, sponplater og kryssfinér er noen av dem.

Behandlede veggplater

Ujevne vegger og timevis med sparkling, pussing og maling er forbi. Med ferdig malte eller tapetserte plater, oppnår du ferdig vegg på 1-2-3. Behandlede veggplater er enkle å montere og godt egnet til både nybygg og restaurering.

Stue malt med farger.Stue malt med farger.

11 tips til deg som vil male med farger

Slipp fargene inn i hjemmet ditt! Fine farger kan gjøre underverker for både stemning og humør. Her er 11 smarte tips for vakre og fargerike hjem.


Spilevegg av spilepaneler.Spilevegg av spilepaneler.

Slik bygger du din egen spilevegg

Eikespiler på veggen er en av de største interiørtrendene akkurat nå. Det ser lekkert ut, og du kan fint bygge en spilevegg på egen hånd.

Høstens trendfarger!

Høsten er tiden hvor vi legger uteprosjektene til side, flytter inn og fokuserer på å gjøre det koselig og skape en god atmosfære innendørs. De nye trendfargene fra Jotun og Nordsjö bærer preg av myke toner, jordfarger, varm rustikk, litt rødt og rosa, kombinert med det naturlige blå og grønne.

Fargeinspirasjon for innvendig maling

Skap helhet og velg stemning i hjemmet med riktige farger. Varme farger stimulerer sansene og gir energi, mens kjølige farger virker avslappende og beroligende. Lyse nyanser gir luftig atmosfære, mens mørkere farger gir rommet dybde og en mer intim stemning.

Maling

Det er som regel stor grad av egeninnsats i et malingsprosjekt hjemme, og investering i utstyr og kanskje til og med en maler til å gjøre jobben, er ofte mye større enn investeringen i selve malingskjøpet. Det kan derfor bli dyrt i lengden å spare penger på å ikke kjøpe den beste malingen.

Langkost som maler hvitt hus.Langkost som maler hvitt hus.

Trenger gården eller fjøset et nytt strøk med maling?

Det å vedlikeholde driftsbygninger og store hovedhus er både en tid- og kostnadskrevende jobb. Å velge maling av riktig kvalitet har større betydning enn du kanskje tror.

Terrasse hvor det er valgt farge fra terrassebeis fargekart fra Jotun. Farge: Jotun Trebitt terrassebeis 90028 Skyggebrun.Terrasse hvor det er valgt farge fra terrassebeis fargekart fra Jotun. Farge: Jotun Trebitt terrassebeis 90028 Skyggebrun.

Terrassebeis: Dette er årets farger

Skal du beise terrassen i år? Bli inspirert av årets populære terrassebeis-farger fra blant annet Jotun og Nordsjö sine fargekart.

Walk-in-garderobe med smartfiner eik på veggene.Walk-in-garderobe med smartfiner eik på veggene.

Treplate til vegg: Hvilken bør du velge?

Ønsker du å fornye veggen med treplater er det flere typer å velge mellom. MDF, Huntonit, sponplater og kryssfinér er noen av dem.

Jordan malingsrulle som lakker gulv ved å lakke over gammel lakk.Jordan malingsrulle som lakker gulv ved å lakke over gammel lakk.

Dette må du vite om lakking av gulv

Lakkerte gulv er slitesterke og varer lenge. Uansett om du har parkett eller heltregulv, kan det trenge en oppfriskning i ny og ned.

Lyst kjøkken med Fibo Kitchen Board veggplater.Lyst kjøkken med Fibo Kitchen Board veggplater.

Seks fine veggplater til kjøkken

Kjøkkenet må ikke nødvendigvis være boligens dyreste rom å pusse opp. Med veggplater til kjøkken kan du kjapt og enkelt fornye stilen uten store kostnader.

Kvinne som monterer av veggplater.Kvinne som monterer av veggplater.

Slik monterer du veggplater

Montering av veggplater går kjapt og enkelt. Her ser du hvordan du monterer veggplater fra Walls2paint, Huntonit, Smartpanel og andre MDF-plater.

Walls2Paint veggplate montering i stue.Walls2Paint veggplate montering i stue.

Walls2Paint: Montering av veggplater

Er du på jakt etter veggplater som kan males eller tapetseres? Walls2Paint kan begge deler, og montering av veggplatene er også utrolig enkelt. Lær hvordan du monterer Walls2Paint.

Kvinne som driver med montering av Huntonit veggplater med spikerpistol.Kvinne som driver med montering av Huntonit veggplater med spikerpistol.

Montering av Huntonit veggplater

Velg Huntonit veggplater for enkel montering. Veggplatene kommer i mange typer og farger, slik at du kan få noe som passer til din stil.

Mann som driver med montering av MDF veggplater.Mann som driver med montering av MDF veggplater.

MDF veggplater: Enkel montering

På jakt etter umalte eller ferdigmalte veggplater med enkel montering? Få nye vegger i en fei med MDF veggplater.

Kvinne som driver med montering av Smartpanel veggplater.Kvinne som driver med montering av Smartpanel veggplater.

Enkelt å montere Smartpanel

Smartpanel er ferdigmalte panelplater som leveres med og uten profil. Å montere Smartpanel går raskt og enkelt med et unikt klikksystem.

Mann som driver med montering av Walls4You veggplater med tredesign.Mann som driver med montering av Walls4You veggplater med tredesign.

Walls4You: Montering av ferdigtapetserte veggplater

Vil du ha veggplater helt uten etterarbeid, skal du gå for Walls4You. De ferdigtapetserte veggplatene er enkle å montere, se fremgangsmåte her.

Terrasse slipes for hånd med Jordan EasypadTerrasse slipes for hånd med Jordan Easypad

Slipe terrasse for hånd eller med slipemaskin? Se guide her

Har terrassen blitt flisete og slitt, holder det ikke med et nytt lag beis eller olje. Da må den slipes. Sliping av terrassegulv kan både gjøres for hånd og med slipemaskin.

Malerulle dyppes i maling før det skal males gulv.Malerulle dyppes i maling før det skal males gulv.

Male gulv? Slik gjør du det

Å male gulvet kan gi rommet et løft. For å få et fint resultat er det viktig å velge både riktig maling og korrekt fremgangsmåte.

Hus malt med Drygolin Nordic Extreme 1391 Lys Antikkgrå og grunnmur malt med Jotun Drytech Murmaling 1638 Horisont.Hus malt med Drygolin Nordic Extreme 1391 Lys Antikkgrå og grunnmur malt med Jotun Drytech Murmaling 1638 Horisont.

Beis eller maling – hva er best?

Skal du male eller beise ute og lurer på hva du skal velge for å få resultatet du ønsker? Her får du vite det du trenger om oljebeis, dekkbeis og maling ute.

Nærbilde av hånd som maler huset utvendig.Nærbilde av hånd som maler huset utvendig.

Utstyret du trenger for utvendig maling

Skal du male huset utvendig er det viktig å ha malingsutstyr av god kvalitet for å få et pent resultat. Dette er tipsene du trenger, fra lavtrykksprøyte og malekost til malingsrulle.

Husvegg malt i fargen 4252 Kjønnrøk Dempet og vindu malt i fargen 1024 Tidløs fra Jotun.Husvegg malt i fargen 4252 Kjønnrøk Dempet og vindu malt i fargen 1024 Tidløs fra Jotun.

Forskjellen på olje-, akryl- og hybridmaling

Skal du male, men lurer på hva forskjellen mellom oljemaling, akrylmaling og hybridmaling egentlig er? Svarene får du her.

Sett farge på tilværelsen

Ønsker du et freshere hjem og et sted der du føler deg avslappet og trives? Da kan du vurdere å male noen vegger, det gjør faktisk underverker!

Spisestue malt med trendfargene 7685 Subtle Green, 7686 Mindful Green og 7386 Pistachio fra Jotun.Spisestue malt med trendfargene 7685 Subtle Green, 7686 Mindful Green og 7386 Pistachio fra Jotun.

Sesongens nye fargekart for maling (2024)

Slipp fargene inn i hjemmet ditt! Fine farger kan gjøre underverker for både stemning og humør. Her er sesongens nye fargekart for maling inne.

Stue med grå sofa og lenestol malt med årets farge fra Nordsjö: rosafargen Sweet Embrace.Stue med grå sofa og lenestol malt med årets farge fra Nordsjö: rosafargen Sweet Embrace.

Dette er årets farge fra Nordsjö

Årets farge 2024 fra Nordsjö er Sweet Embrace™, som sammen med tre ulike fargepaletter hjelper deg med å fargesette hjemmet ditt.

Kvinne som maler gulvfliser med pensel.Kvinne som maler gulvfliser med pensel.

Slik maler du fliser

Mangler du et oppussingsbudsjett, men trenger en oppfriskning av flisene på badet, kjøkkenet eller kjellergulvet? Her får du svar på hvordan du maler fliser.

Sengegavl av spiler. Sengegavl av spiler.

Bygg din egen sengegavl

En sengegavl laget av spiler har blitt et populært element på soverommet. Med ferdige spileplater lager du enkelt din egen sengegavl i løpet av en ettermiddag.

Brunt soverom med hotellfølelse.Brunt soverom med hotellfølelse.

Hotellfølelse på soverommet: Din egen suite

Drømmer du om å forvandle soverommet til en luksuriøs hotellsuite? Det er ikke så mye som skal til. Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag deler sine tips her.

Skyvedørsgarderobe med lyseblå dører i entré.Skyvedørsgarderobe med lyseblå dører i entré.

Slik får du en éntre som ønsker deg velkommen hjem

Gangen eller entreen er det første rommet som møter deg og husets gjester. Her er det lurt å velge smarte løsninger som også gir et godt førsteinntrykk.

Lys stue med lys eikeparkett og store vinudsflater med utsikt mot sjøen.Lys stue med lys eikeparkett og store vinudsflater med utsikt mot sjøen.

Inspirasjon til stua: Tre populære trender

Det ligger mer bak interiøret i stuen enn bare fargevalg. Gulvet er husets største møbel og er med på å definere stilen du ønsker deg hjemme.

Svart brystpanel i spisestue med hvite vegger.Svart brystpanel i spisestue med hvite vegger.

Slik lager du brystpanel

Nå skal veggene dekoreres med listverk i en moderne og passe herskapelig variant av det klassiske brystpanelet. Les og lær hvordan du lager brystpanel selv.