XL-BYGG logoXL-BYGG logo
utemiljø-terrasseutemiljø-terrasse

Terrasse og utemiljø

Skal du bygge ny terrasse eller fornye uterommet? Her finner du inspirasjon og råd.

En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv.En hånd holder i en malerkost med beis, beiser endeved på terrassegulv.

Skal du beise terrasse? Se enkel steg for steg-guide her

Har du planer om å beise terrassen så den er klar til sommersesongen? Gjør en grundig jobb med godt forarbeid, så ivaretar du uteplassen enda lenger.

Påføring av terrasseolje med rulle.Påføring av terrasseolje med rulle.

Steg for Steg: Slik oljer du terrasse og platting

Ved å jevnlig vedlikeholde og olje terrassen din, slipper du å bruke ekstra tid og penger på å bytte terrassebord tidligere enn det som egentlig er nødvendig.

sommerlig kledd kvinne går barbeint over en terrassesommerlig kledd kvinne går barbeint over en terrasse

Skal du bygge terrasse?

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Dette bør du tenke over før du starter på årets terrasseprosjekt.

Uteplass med terrasse, basseng, solsenger og pergola.Uteplass med terrasse, basseng, solsenger og pergola.

Terrasse: Inspirasjon til uteområdet ditt

Legg rammene for en super sommer! Ved å velge smarte materialer kan du skape et fantastisk uterom med ulike soner. Få terrasseinspirasjon her.

Person som ligger på solseng under parasoll med grått terrassegulv ved bassengkant.Person som ligger på solseng under parasoll med grått terrassegulv ved bassengkant.

Slik velger du riktig terrassegulv

Det viktigste å ta stilling til før du bestemmer deg for nytt terrassegulv, er hvor mye tid og penger du vil bruke på vedlikehold de kommende årene.

Person som spyler med hageslange for å vaske terrasse.Person som spyler med hageslange for å vaske terrasse.

Slik vasker du terrassen

Skal du vaske terrassen? Sjekk her hva du må tenke på i forbindelse med overflatebehandling og annet vedlikehold av verandaen din.

Isolerte garasjeporter fra HarmonieIsolerte garasjeporter fra Harmonie

Garasjeport – velg en som tåler norske forhold

Går du og lufter tanker tom ny garasjeport? Denne vinteren har nok ikke lagt en demper på lysten på en port som enkelt glir opp og ned i sprengkulde og snø og høstens store mengder med nedbør. Vi bor i et land med store klimavariasjoner, velg en port som er bygget for norske forhold.

Mann som driller inn skruer i terrasse som kan bygges uten byggesøknad.Mann som driller inn skruer i terrasse som kan bygges uten byggesøknad.

Nå kan du bygge terrasse uten å søke: Dette er reglene

Kan du bygge terrasse uten å søke? Det enkle svaret er ja, men det er noen byggeregler du må forholde deg til før du kan gå i gang med prosessen.

belegningssteinbelegningsstein

Slik legger du belegningsstein selv

Å legge belegningsstein er ikke så vanskelig, men du må ha litt tålmodighet og være nøyaktig. Det er avgjørende at grunnarbeidet gjøres på riktig måte.

moderne, norsk hytte sett utenfra med blomstereng rundt terrassenmoderne, norsk hytte sett utenfra med blomstereng rundt terrassen

Gode tips før du bygger terrasse på hytta

På hytta vil vi kose oss, og en del av kosen er å ha en platting eller veranda som ikke krever all verdens vedlikehold. For å få gode tips, har vi tatt en prat med butikkleder Monica Berge hos XL-Bygg Berge Sag i Ølensvåg.

Kebony terrassebord plantevegg og utemøbler.Kebony terrassebord plantevegg og utemøbler.

Kebony terrassebord

Kebony er et eksklusivt trevirke som er bærekraftig, holdbart og vedlikeholdsfritt. Kebonys egenskaper gjør at trevirket har har langvarig garanti mot råte, og passer perfekt som terrassegulv.

Gårdplass foran rødt hus med belegningssteinGårdplass foran rødt hus med belegningsstein

Fem tips til belegningsstein på gårdsplass

Med belegningsstein på gårdsplassen kan du skape et eksklusivt inntrykk og samtidig spare deg for mye ekstra vedlikehold i årene som kommer. Få inspirasjon her!

Trapp fra terrasse med sittegruppe til hage.Trapp fra terrasse med sittegruppe til hage.

Trapp i hagen? Dette bør du vite

Har du terrasse eller veranda der du bor, er det hyggelig og praktisk å ha en trapp rett ut i hagen. Hvordan skal den se ut, og hvor bør den plasseres? XL-BYGG har inspirasjonen du trenger.

Terrasse med tett vegg og åpent terrassetak, pergola. Solsenger og kurvstoler under taket.Terrasse med tett vegg og åpent terrassetak, pergola. Solsenger og kurvstoler under taket.

Bygge tak over terrasse? Dette må du søke om

Overbygd terrasse er både pent og praktisk, men du må vite hva som er søknadspliktig og ikke før du setter i gang å bygge tak over terrassen.

hagedam med beplanting og en liten bro laget av belegningsstein og kantsteinhagedam med beplanting og en liten bro laget av belegningsstein og kantstein

Slik planlegger du uterommet

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Med gode råd fra ekte fagfolk hos XL-BYGG får du gjort jobben riktig.

Pergola bygget av spiler med spisegruppe i hage.Pergola bygget av spiler med spisegruppe i hage.

Slik bygger du pergola selv

En pergola i hagen skaper hygge og lunhet. Her får du vite hvordan bygge pergola selv, ved å følge byggeanvisningen til Signatur Pergola fra Bergene Holm.

grå sommerhytte med hvite skyvedører ut til terrassegrå sommerhytte med hvite skyvedører ut til terrasse

Terrassedør og skyvedør

Bruken av store vindusflater for å slippe inn lys blir stadig mer populært, også når vi skal velge terrassedør eller skyvedør til terrassen.

Hage med kantstein i hvit granitt. Flott steintrapp og støttemur fra Asak.Hage med kantstein i hvit granitt. Flott steintrapp og støttemur fra Asak.

Mange muligheter med steinheller i hagen

Steinheller har blitt et populært valg som hagestein. Bruk gjerne heller i kombinasjon med pyntestein og kantstein i hagen.

Garasje med to porter og bil utenfor.Garasje med to porter og bil utenfor.

Få ny garasje med våre byggesett

Det trenger ikke være komplisert og tidkrevende å få ny garasje. Med garasje byggesett fra XL-BYGG får du garasje på 1-2-3.

Har du planer om ny garasje?

Når du skal bygge garasje er det flere faktorer som må vurderes. Blant annet størrelse, utseende, modell, byggeregler og hva du kan utføre selv. Vi gir deg fem tips du bør tenke på før du starter, og viser deg våre seks garasjemodeller.

Mann som høytrykkspyler vegg.Mann som høytrykkspyler vegg.

Hvilken høytrykkspyler er best til ditt bruk?

Det er mange fordeler med en høytrykkspyler, og med riktig tilbehør utvides bruksområdene ytterligere.

Terrasse med trykkimpregnerte terrassebord.Terrasse med trykkimpregnerte terrassebord.

Trykkimpregnerte terrassebord

Trykkimpregnerte terrassebord er det rimeligste alternativet når du skal gå til innkjøp av nytt terrassegulv, men pass på at du velger riktig kvalitet.

Terrassebord i kompositt på terrasse med solsenger og pyntedam med vannliljer.Terrassebord i kompositt på terrasse med solsenger og pyntedam med vannliljer.

Kompositt terrassebord

Kompositt terrassebord er svært vedlikeholdsvennlig og består av en høy andel trefiber kombinert med PVC-fri polymer. Dette gir en eksepsjonell styrke i bordene, samtidig som de fremstår mer som tre enn plast.

Portåpner

Med en garasjeportåpner slipper du å å gå ut av bilen når du skal kjøre inn eller ut. Et tastetrykk er alt som skal til for å åpne eller lukke.

Velg riktig garasjeport

En garasjeport skal mer enn bare å skjule bilen din. Den skal være innbruddsikker, se bra ut, holde høy kvalitet og vare lenge.

Royalimpregnert terrassebord på terrasse ved en dam sett i fugleperspektiv.Royalimpregnert terrassebord på terrasse ved en dam sett i fugleperspektiv.

MøreRoyal royalimpregnerte terrassebord

Hvilket terrassegulv skal du velge? Designer Halvor Bakke har kikket på de ulike profilene og fargene i MøreRoyal-sortimentet og gir sine anbefalinger her.

Jente, kvinne og hund sitter på en terrasse i varmebehandlet furu.Jente, kvinne og hund sitter på en terrasse i varmebehandlet furu.

Varmebehandlede terrassebord

Varmebehandlet tre er miljøvennlig produsert og trenger ingen behandling etter montering. Perfekt for deg som ønsker terrasse med så lite vedlikehold som mulig.

Utestue byggesett på brygge.Utestue byggesett på brygge.

Utvid sesongen med hagestue og utebod

Med en hagestue eller multibod forlenger du utesesongen, samtidig som du har oppbevaring av utemøbler og hageredskaper når høsten kommer. XL-BYGG har byggesett både til utestue og hagebod.

Stor terrasse med levegger og spilevegg.Stor terrasse med levegger og spilevegg.

Levegg til terrasse og hage

En fin og funksjonell levegg rammer inn sitteplassen, samtidig som den skjermer for innsyn, sol og vind. Du kan også velge uttrekkbar eller frittstående levegg.

glassrekkverk på terrasse med utsikt over flott naturglassrekkverk på terrasse med utsikt over flott natur

Rekkverk til terrasse

Skal du bygge rekkverk og trenger inspirasjon? Dette må du tenke på før du velger rekkverk til terrassen.

Person bygge platting med HDS for skjult innfesting.Person bygge platting med HDS for skjult innfesting.

Slik bygger du platting

Gode materialer, riktig verktøy og en god plan for fundamentering, dette er ingrediensene du trenger for å bygge platting.

Sette opp garasje uten byggesøknad?

I henhold til Plan- og bygningsloven, kan du i mange tilfeller sette opp ny garasje på egen tomt uten å søke om byggetillatelse og sende nabovarsel.

Årets hagetrender er blant annet varmere farger.Årets hagetrender er blant annet varmere farger.

Inspirasjon: Dette er hagetrendene 2024

Endelig tid for hage! Inspirasjon til årets trender med gjenbruk i hagen, steinheller i varme farger og magisk stemning med utebelysning får du her.

Terrasse hvor det er valgt farge fra terrassebeis fargekart fra Jotun. Farge: Jotun Trebitt terrassebeis 90028 Skyggebrun.Terrasse hvor det er valgt farge fra terrassebeis fargekart fra Jotun. Farge: Jotun Trebitt terrassebeis 90028 Skyggebrun.

Terrassebeis: Dette er årets farger

Skal du beise terrassen i år? Bli inspirert av årets populære terrassebeis-farger fra blant annet Jotun og Nordsjö sine fargekart.

Heller i varme farger fra Asak Miljøstein til hus med sort fasade.Heller i varme farger fra Asak Miljøstein til hus med sort fasade.

Hagetrender: Skap harmoni med stein og belysning

Nå skal uterommet ha myke, organiske former. Steinbedet med blomster skal svinge seg gjennom hagen. Jo mer naturlig, desto mer trendy er det denne sesongen.

nærbilde av en støttemur i stein fra Multiblokk, nabohus skimtes i bakgrunnennærbilde av en støttemur i stein fra Multiblokk, nabohus skimtes i bakgrunnen

Steinmur i hagen? Få inspirasjon her

Går du med tanker om å dele av tomten, lage en avskjerming mot naboen eller skille opp hagen i ulike platåer? Du har mange muligheter med steinmur i hagen.

stemningsfull hage med utebelysning, levegg og mye grøntstemningsfull hage med utebelysning, levegg og mye grønt

Utebelysning: Inspirasjon til hage og terrasse

Med utebelysning til hagen kan du forlenge utesesongen og skape en ekstra stemningsfull atmosfære både på terrassen og rundt boligen.

store steinheller fra Asak danner en hagesti med smågrus i mellomstore steinheller fra Asak danner en hagesti med smågrus i mellom

Slik kan du legge steinheller på plenen

Her viser vi hvordan du legger en hagesti av heller på plenen, eller legger ny uteplass med steinheller.

Avgrenset område i en hage bestående av belegningsstein, mur og en utepeisAvgrenset område i en hage bestående av belegningsstein, mur og en utepeis

Slik kan du lage soner i hagen

Ved å lage soner i en hage får du et spennende uterom. Tenk på uterommet som et nybygg som skal deles opp og møbleres.

Sorte garasjer til boliger.Sorte garasjer til boliger.

Ta den viktige vårsjekken av garasjeporten

For å unngå at garasjeporten skaper trøbbel i hverdagen, er det viktig å vedlikeholde bevegelige deler. Dette vil også forlenge portens levetid. Se hvordan her!

Støttemur med Aas Tindeblokk og Aas Såleblokk som fundament til støttemurer.Støttemur med Aas Tindeblokk og Aas Såleblokk som fundament til støttemurer.

Solide steinprodukter fra Aas Betong

Bruk stein som hovedelement i hagen. Med Aas Betong trapp, terrasseheller, belegningsstein og såleblokk får du et solid og stilrent uterom.

Terrasse slipes for hånd med Jordan EasypadTerrasse slipes for hånd med Jordan Easypad

Slipe terrasse for hånd eller med slipemaskin? Se guide her

Har terrassen blitt flisete og slitt, holder det ikke med et nytt lag beis eller olje. Da må den slipes. Sliping av terrassegulv kan både gjøres for hånd og med slipemaskin.

Uteplass med pergola og Multiblokk heller.Uteplass med pergola og Multiblokk heller.

Heller og mur fra Multiblokk

Har hagen din ulike høydenivåer og kupert terreng? Multiblokk har mur, forskalingsblokk og heller så du kan utnytte potensialet i hagen.

Aaltvedt heller på platting med huske. Aaltvedt heller på platting med huske.

Helhetlig uterom med stein fra norske Aaltvedt

Lag et uterom hvor hus, hage og gårdsplass harmonerer. Aaltvedt Betong har stein som er tilpasset norske forhold og estetikk.

Man isolerer vegg i en garasjeMan isolerer vegg i en garasje

​​Isolere garasje og utebod: Dette bør du vite

Skal du isolere garasjen eller uteboden er kartlegging av bruk og god planlegging viktig. Både vær og vind kan avgjøre hvordan du må isolere.

Hvit garasje ved vannet med liggende kledning og dobbel garasjeport.Hvit garasje ved vannet med liggende kledning og dobbel garasjeport.

Bygge garasje? Dette kan du gjøre uten å søke

Visste du at du kan bygge garasje uten å søke? Få oversikt over regelverket her.

Garasjeinnredning for oppbevaring av bildekk, hageredskaper og sportsutstyr.Garasjeinnredning for oppbevaring av bildekk, hageredskaper og sportsutstyr.

Garasje-innredning: God løsninger til garasjen

Få inspirasjon til oppbevaring i garasjen med praktiske løsninger for alt fra sportsutstyr til verktøy og hageredskaper.

Garasjegulv i betong i garasje.Garasjegulv i betong i garasje.

Slik velger du riktig garasjegulv

Når du skal velge garasjegulv må du velge løsninger som er egnet for norsk klima og ditt bruk.

Dobbelgarasje fra Saltdalsgarasjen med to biler og familie som går ut av garasjen.Dobbelgarasje fra Saltdalsgarasjen med to biler og familie som går ut av garasjen.

Ofte stilte spørsmål om dobbel garasje

Skal du ha ny garasje og trenger en garasje som har plass til to biler? Her er alt du må vite om valg av dobbel garasje og hva det koster å bygge den.

Utepeis Loke fra Jøtul på uteplass med sittegruppe.Utepeis Loke fra Jøtul på uteplass med sittegruppe.

Slik skaper du en hyggelig uteplass med bålpanne eller utepeis

Uansett hvor du er, hvor mye plass du har eller ønsker å investere i en bålpanne eller utepeis, finnes det muligheter for deg som ønsker en hyggelig og trygg bålplass utendørs.

mann bygger terrassemann bygger terrasse

Skjult innfesting av terrassebord – slik gjør du

ESSVE HDS er et system for skjult innfesting av terrassebord. Sluttresultatet blir meget pent. Ingen synlige skruer, fliser eller sprekker!